Premiérka I. Radičová navštívila lokalitu ohrozenú zosuvom svahu

16.07.2010 Prešov

Kapušany 16. júla (TASR) – Obec Kapušany, kde v lokalite pod hradom masívny zosuv svahu poškodil statiku viacerých rodinných domov a niekoľko rodín pripravil o strechu nad hlavou, dnes navštívila predsedníčka vlády Iveta ...
Prezrela si poškodené domy a s obyvateľmi hovorila o problémoch, s ktorými momentálne zápasia.
V súvislosti s uvoľnením peňazí pre postihnuté obce premiérka uviedla, že v prvom rade je potrebné akútne uhradiť predovšetkým tie náklady, ktoré museli obce zaplatiť pri riešení krízových situácií, keď bolo nutné chrániť zdravie občanov a majetok. Vláda by o tom mala, podľa nej, rokovať na budúcu stredu.
\"Máme už presnú sumarizáciu škôd občanov, obcí, na doprave v pôdohospodárstve, tých je naozaj veľmi veľa. Samozrejme, že pre nás prioritná je pomoc občanom, aby mali čo najskôr strechu nad hlavou, a aby bola dopravná sieť, aby sa mohli dostať do zamestnania, \" konštatovala Radičová. Dodala, že len čo vláda rozhodne, začnú sa rozosielať financie. V tejto súvislosti požiadali o finančnú pomoc z Fondu solidarity Európskej únie.
Viacerí občania sa premiérke posťažovali, že sú v neriešiteľnej situácii a nevedia, ako sa bude dať v tejto lokalite ďalej bývať. \"Kúpil som si tu stavebný pozemok, zaťažil som sa hypotékou a teraz nemôžem stavať a ten pozemok je v zásade nepredajný, \" povedal jeden z majiteľov pozemkov.
Premiérka si myslí, že je veľmi nezodpovedné neurobiť geologický prieskum pred tým, ako sa vydáva stavebné povolenie na takomto prudkom svahu bez ohľadu na to, či to zákon nariaďuje, alebo nie. Dodala, že tento zákon sa bude musieť novelizovať.
Zosuv pôdy na ploche 500 krát 600 metrov pod Kapušianskym hradom zaregistrovali začiatkom júna tohto roku. Na cestách a domoch sa objavili praskliny, čo 7. júna prinútilo opustiť domovy takmer 80 ľudí. Ľudia sa vrátili len do ôsmich z 23 evakuovaných domov, pričom museli podpísať reverz.
\"Na zbúranie je zatiaľ určených sedem rodinných domov s tým, že jeden dom je už zbúraný, ďalší dom by sa mal búrať na budúci týždeň. Ďalších osem domov je neobývaných, z ktorých päť je ťažšie poškodených, \" priblížil súčasnú situáciu starosta obce Jozef Pribula. Zdôraznil, že na základe geologického prieskumu sa neodporúča občanom zdržiavať sa v tejto lokalite vzhľadom na možnú aktivizáciu tohto zosuvu najmä počas dažďov.
\"My sme dnes mali stavebné konanie, kde sme rokovali o situácii. Predpokladám, že v pondelok podpíšem návrh na stavebnú uzáveru na obdobie piatich rokov, \" povedal starosta.
Vedenie obce zároveň ustanovilo komisiu, ktorej úlohou bude rozdeliť okolo 16.000 eur, ktoré získali verejnou zbierkou. Tie by mali dostať najviac postihnuté rodiny.
 

Vyberte región

mark